Resultaten Nederlands onderzoek naar Aziatische komkommer

Resultaten Nederlands onderzoek naar Aziatische komkommer

Geschreven door Lianne van der Kruk op 06-01-2016


Resultaten Nederlands onderzoek naar mogelijkheden voor lokale teelt en afzet Groenten en fruit worden steeds vaker ingezet ter voorkoming en genezing van aandoeningen. De bittergourd – een Aziatische bitter smakende komkommerachtige groente met een knobbelige schil - is hiervan een goed voorbeeld. Deze groente is volgens diverse voedingsonderzoeken heilzaam bij obesitas en diabetes type 2.

Een collectief van Nederlandse instellingen en bedrijven deed onderzoek naar de bioactieve inhoudsstoffen van bittergourd en de mogelijkheden om de groente lokaal te produceren. De resultaten zijn veelbelovend:

Biochemische samenstelling van bittergourd
* In het testsysteem vertonen extracten van de Bittergourd een significante anti-diabetes activiteit evenals het antidiabetes medicijn Metformine.
* De verschillen in biochemische samenstelling van de Nederlandse kasgeteelde bittergourd en bittergourd van de volle grond uit Thailand zijn verwaarloosbaar.
* Naast de vrucht bevatten ook het blad en de steel van de Bittergourd bevatten de actieve stoffen die helpen tegen diabetes2. Dit kan interessant zijn voor het ontwikkelen van anti-diabetes medicijnen uit de afvalstromen van de bittergourd teelt.
* Er is geen waarneembare afname van de actieve stoffen in bittergourd door bereiding (koken of magnetron).

Teelt
* Het is mogelijk om een goede productie van bittergourd in Nederlandse kassen te realiseren zonder gebruik van pesticiden.
* In het voorjaar, de zomer en vroege herfst kan dit zonder kunstmatige belichting in de kas.
* De teeltprotocollen voor het verbouwen van de Bittergourd in Nederland behoeven nog aandacht om het niveau van actieve stoffen te verhogen.

Overige ontwikkelingen

Begin december deed de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland een oproep op zoek naar een supermarkt, die de Bittergourd wil verkopen. Daarop reageerden een teler, twee handelsbedrijven en retailer Andrew Vosselman van Albert Heijn Voorhof in Lelystad. Begin februari komen alle partijen bij elkaar om nadere afspraken te maken.

Het project collectief

Het collectief van instellingen en bedrijven binen dit project bestaat uit: Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, CAH Vilentum, Fytagoras, Marfo, FlevoResearch, East-West Seed, Wageningen UR Livestock Research, HAN BioCenter, Kenniscentrum Plantenstoffen, AlgaSpring, Albert Heijn en Schothorst Feed Research.

(Dit bericht is een vervolg op: http://www.omfl.nl/bittergourd-natuurlijk-middel-...

Terug naar nieuwsoverzicht