Ag-tech Startup Agrilyst (USA) wint Techcrunch Disrupt SF 2015

Ag-tech Startup Agrilyst (USA) wint Techcrunch Disrupt SF 2015

Geschreven door Lianne van der Kruk op 04-10-2015


Agrilyst helpt telers bij het optimaliseren van alle omgevingsfactoren in de kas.Het bedrijf heeft een systeem ontwikkeld dat geaggregeerde data analyseert en omzet in informatie voor de teeltmanager. Data worden gegenereerd door sensoren in de kas, handmatige analyses, informatie over gewas opbrengst en andere meetinstrumenten. 

TechCrunch: Agrilyst wordt de 'Google Analytics' voor kassen 
Agrilyst CEO en mede oprichter Allison Kopf vertelt in een interview met  TechCrunch dat het idee voor de dienst ontstond toen ze voor BrightFarms - een organisatie die kassen financiert, ontwerpt bouwt en ook de operatie van kassen organiseert - werkte. De natuurkunde studente was niet op zoek naar een baan in de agrarische sector, maar werd verliefd op het vak omdat ze zoveel mogelijkheden zag voor verbetering en de sector razendsnel groeit. 

Tijdens haar werk voor BrightFarms ontdekte ze dat er weliswaar veel data werden gegenereerd in kassen, maar dat dit op veel verschillende manieren gebeurde. Bovendien ontbrak de mogelijkheid om data te integreren. 

Op basis van dit inzicht startte Kopf Agrilyst samen met CTO Jason Camp. 

Het Agrilyst platform biedt telers inzicht in geaggregeerde data van verschillende bronnen: sensoren, handmatig opgenomen data en data vanuit andere systemen. De data worden via een API, of (excel) export gekoppeld. Een makkelijk af te lezen 'dashboard' geeft inzicht in de beschikbare informatie inclusief oogstplanningen. 

In de toekomst zal het systeem ook aanbevelingen kunnen doen voor belichting, CO2 of andere omgevingsfactoren en wordt het mogelijk om op basis daarvan energiegebruik te optimaliseren of de verwachte yield nauwkeurig te voorspellen.

Het bedrijf werkt met zes teeltmanagers samen om de Bèta versie van het platform te testen. De te verwachten investering in het systeem voor telers zal zo'n $1000 per acre per maand zijn (ca €1900 per hectare per maand)

Op termijn wil het bedrijf eigen hardware sensoren ontwikkelen die kunnen worden geïntegreerd met haar dienstverlening.

De prijs die Agrilyst mee naar huis neemt vanwege de winst is $50,000 en een beker.  

Meer informatie en Pitch video (Engelstalig) op TechCrunch: 
Terug naar nieuwsoverzicht