21 November spreek ik over kansen in de agrarische sector en de uitdaging van opschaling. Kom je ook?

21 November spreek ik over kansen in de agrarische sector en de uitdaging van opschaling. Kom je ook?

Geschreven door Lianne van der Kruk op 27-10-2016


Mirjam Lammertink en Wendy Vos vroegen mij om op 21 november mijn verhaal te doen bij de Open Coffee 071. "Leuk!" was mijn eerste reactie, maar toen mijn collega Marleen de Hoog me vervolgens de (terechte) vraag stelde wat ik daarmee wilde bereiken, moest ik toch wel even nadenken. 

Ik heb in de afgelopen jaren heel veel prachtige events georganiseerd. Allemaal in verschillende hoeken van de agrarische sector. Seed2Feed voor de Rabobank. Greentech Summit voor de Rai. Grow Myanmar voor East-West Seed en F&A Next voor Rabobank en de Wageningen Universiteit en ik kan nog even doorgaan. En tijdens die events heb ik steeds fantastische sprekers gezocht, gevonden, gebriefd en begeleid. Mijn doel? Zoveel mogelijk publiek trekken, inspireren en enthousiasmeren. De grote namen trekken publiek en hebben dus hun rol, maar de verhalen die het meest bijblijven zijn vaak van sprekers die je vantevoren niet kende. 

Zo heb ik de eer gehad te werken met Andre Kuipers. Hij vertelt zo'n prachtig, inspirerend verhaal. Dat moet je gehoord en gezien hebben. Maar eigenlijk kende je zijn verhaal al. Dat geldt niet voor die onbekende Malawische supermarkt ondernemer. Oscar Mitumbili, over wie we weinig tot niets wisten voordat hij zou spreken tijdens Seed 2 Feed liet het publiek zien en voelen hoe groot en mooi de kansen in Malawi waren. Vanuit zijn eigen ervaring en diepgewortelde overtuiging. Hij belichaamde het doel wat we met die conferentie hadden: Laten zien en voelen hoe groot de kansen zijn in Afrika.  

En dan Joseph Simcox. Hij reist de wereld over op zoek naar inheems fruit. Soorten die nog onontdekt zijn. Met zijn immense, prachtige fotocollectie, gevoel voor humor en razendsnelle presentatie heeft hij heel wat losgemaakt tijdens de Greentech Summit! En toen Anton van Doornmalen, mede-eigenaar van Rijk Zwaan, tijdens Grow Myanmar een bedrijfslied voor diens concurrent en zakenpartner East-West Seed uitvoerde raakte hij iedereen in de zaal. Het echte contact, de personal touch, kwetsbaarheid en eerlijkheid van sprekers op het podium raakt en inspireert mensen. Daar heb je geen grote naam voor nodig. Daar praten de mensen over na. Als het meezit nog jaren. 

Maar dan realiseer ik me.. het gaat steeds over anderen. Maar tijdens de open coffee 071, op 21 november 2016, mag ik dan mijn eigen verhaal vertellen. Mijn eigen personal touch, kwetsbaarheid en eerlijkheid in de strijd gooien, om mijn eigen doel te bereiken. Samen met een publiek van naar verwachting zo'n 20 - 30 ondernemers en ZZP'ers uit de omgeving. //... nou ja.... 20 - 30... daar maken we er toch wel een paar meer van hoop ik?? //
En alhoewel 'Lijkt me gewoon leuk' natuurlijk genoeg kan zijn, zette Marleen mij aan het denken. Over hoe ik al die sprekers gebriefd en begeleid heb. En over hoe ik zo'n gelegenheid in mijn - en jullie - voordeel kan vertalen. 

De open coffee is mijn kans. Nu kan ik ZELF een verhaal vertellen. Ervaren hoe het is om voor een publiek te staan en dan samen een mooie ervaring te hebben. Laten zien hoe gaaf die klei├»ge agrarische sector is en hoeveel kansen daar liggen. Echt niet alleen voor KRUKX, ook voor jou. Als het meezit, zijn er straks een paar ZZP'ers of ondernemers meer die kiezen voor de agrarische 'niche'. (Zie Stap 2 in het artikel "Zo ga je van zzp'er naar ondernemer (en verdien je 100.000 per jaar)".

Maar ik heb nog een reden. En dat is opschaling. Een punt waar veel ZZP'ers op een bepaald moment terechtkomen. Als we meer willen. Waar we mee worstelen. Wat ons veel moois kan brengen, maar, wanneer te snel en te weinig overwogen ingezet, ook de kop kan kosten. Een interessant proces, waar ik middenin zit. Hoop ik, wie zegt het me, misschien zit ik nog maar aan het begin. Ik ben benieuwd hoe anderen dat doen, opschalen. En ik zal vertellen hoe ik dat doe: Meer doen, met evenveel (of minder) tijdsinspanning. Van uren-business naar meer business. Er zijn diverse artikelen over geschreven. Lees ze 'ns door. En als dit onderwerp je raakt, kom dan de 21e. Want met elkaar komen we er misschien wel veel eerder uit! 

Ik hoop je te zien op de 21e. Zodat we niet met z'n 20'en zijn, maar met een grotere groep. Schalen we meteen die Open Coffiee 071 een beetje op. 

LocatieAREA071, Sisalbaan 5a, Leiderdorp
Inloop vanaf 9:00
Toegang gratis voor iedereen met interesse in het onderwerp, in het netwerk van ondernemers of in AREA071 als werkplek. 
Met lekkere Simon Levelt Koffie. Dat is alleen al genoeg om te komen, toch?

Terug naar nieuwsoverzicht