Nederlandse boeren hebben hulp nodig: “Actie moet 1 miljoen euro opleveren voor getroffen boeren hagelstorm”

Nederlandse boeren hebben hulp nodig: “Actie moet 1 miljoen euro opleveren voor getroffen boeren hagelstorm”

Geschreven door Janneke Nijssen op 06-07-2016


Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde in de maand juni voor een golf van vernieling bij boeren en tuinders in het zuidoosten van het land. De schade? Bijna een half miljard euro. Caroline van der Plas uit Deventer is een actie begonnen om geld op te halen voor de getroffen boeren en tuinders.

Gehoopt werd dat staatssecratis Van Dam van Economische Zaken het noodweer zou bestempelen als ‘natuurramp’, maar dat is niet gebeurd. Tot grote teleurstelling van Caroline van der Plas, medewerker van varkenshoudersvakbond NVV en oprichter van het social media-project @Boerburgertweet. “Nederland komt wel met hulp en geld over de brug als het rampen in andere delen van de wereld betreft, maar de eigen boeren en tuinders moeten het zelf maar uitzoeken”, vindt Van der Plas.

Boeren in Zuid-Nederland zijn hard getroffen door het noodweer in de maand juni. Complete oogsten zijn vernield en akkers, kassen en stallen hebben tientallen miljoenen euro's schade.Om iets te kunnen betekenen is Caroline een inzamelactie begonnen. Onder de slogan ‘Geen oogst is wel een ramp’ wil ze zoveel mogelijk geld ophalen voor de getroffen boeren en tuinders.  Complete oogsten zijn vernield en akkers, kassen en stallen hebben tientallen miljoenen euro’s schade. “We zijn als agrarische sector heel sterk. Ik vind dat je solidair moet zijn. Al is het maar een paar euro. Laat zien dat je iets doet, in plaats van alleen vanaf de zijlijn te roepen”, zegt Van der Plas tegen het Eindhovens Dagblad.  Wat er met het doneerde geld gaat gebeuren weet Caroline nog niet precies: “Het is een spontane actie. Ik ga het geld waarschijnlijk overhandigen aan de boerenorganisaties ZLTO en LLTB. Een ding is zeker: Er blijft niks aan de strijkstok hangen.", aldus Caroline. 


Inmiddels heeft de actie ruim 1000 euro opgehaald. Dat is nog maar een klein deel van het streefdoel van 1 miljoen euro. Doneren kan via: http://www.dreamordonate.nl/6555-geen-oogst-is-wel...

Terug naar nieuwsoverzicht