Beleef de Akkerbouw in de omgeving Leiden

Beleef de Akkerbouw in de omgeving Leiden

Geschreven door Janneke Nijssen op 24-06-2016


Nog geen plannen morgen? Mooi! Het is deze week de Week van de Akkerbouw en het hoogtepunt daarvan is de landelijke Open Dag. En die is, je raadt het al: morgen. Zo’n tachtig akkerbouwbedrijven door heel Nederland openen morgen hun deuren voor bezoekers. Ontdek hoe aardappelen, granen, suikerbieten, wortels, uien en nog veel meer producten geteeld en verwerkt worden.

Eten. We doen het heel de dag door. ’s Morgens een boterham of havermout, tussendoor een smoothie met wortels en ’s avonds gebakken aardappeltjes. “De beschikbaarheid van goede kwaliteit producten is zo vanzelfsprekend, dat we nauwelijks lijken stil te staan bij de vraag hoe deze voedingsmiddelen op ons bord belanden. Tijdens de Open Dag kan iedere bezoeker zelf het proces van veld tot bord ontdekken”, zegt Dirk de Lugt, voorzitter van Brancheorganisatie Akkerbouw en zelf ook akkerbouwer.

80 bedrijven bezoeken door heel Nederland is natuurlijk te veel van het goede. Daarom hebben wij ons beperkt om een kort overzicht te laten zien voor de omgeving van Leiden.

1. Boer Buitenhuis 
Klim op een grote combine, neem een kijkje bij de ‘pieperautomaat’ en doe een poging om een zak ambachtelijke chips te winnen bij het piepermeppen. Ook is er een springkussen en staat er een friteskar van Aviko. Adres is Turfspoor 160 in Lisse.

2. 
Zorgerf Boerengeluk 
Op het bedrijf van Reinier en Johanneke Geluk worden aardappelen, suikerbieten, granen en tarwezaad geteeld. Daarnaast biedt hun bedrijf ouderen een zinvolle dagbesteding. Bekijk en aai samen met je familie boerderijdieren zoals konijnen, geiten, schapen, alpaca’s en legkippen. Je vindt Zorgerf Boerengeluk aan in Nieuw-Vennep aan de Rijnlanderweg 1547a. 

3. Zuivelboerderij van Wees
Benieuwd hoe boerenkaas gemaakt wordt? Ga dan langs bij Zuivelboerderij van Wees. De kaas is twee keer bekroond met de Jan den Besten-trofee. De boerderij is gelegen aan de Alikruikweg 13 in Nieuw-Vennep.

4. Bloemkwekerij Steenwijk Abbenes 
Bloemenkwekerij Steenbwijk Abbenes is een bloementeeltbedrijf. Morgen wordt er een speurtocht door de bloemenvelden gehouden en kun je een demonstratie bijwonen over een nieuwe bloemenbosmachine. Voor kinderen is er een springkussen, suikerspinnen en een knutselhoek. 5.      Apsergehof Noordam Apsergehof Noordam ligt midden in ’t Groene Hart aan de Boddens Hosangweg 63 in Woubrugge. Naast asperges verbouwt Noordam frietaardappelen, gele uien, suikerbieten en tarwe. Bezoekers kunnen wandelen over het polderpad en langs de gewassen. Om 11.00 uur en 14.30 uur geeft akkerbouwer Pieter Noordam uitleg over de aspergeteelt. Tussen 12.00 en 14.00 uur kunnen kinderen zelf friet maken, bakken en proeven. Verder is er een mini-parcours aangelegd voor klompengolf.    

Ga je nu naar een van bovenstaande bedrijven vergeet dan geen akkerselfie te maken. Plaats je akkerselfie op Instagram, Twitter of Facebook met de hashtag #winwvda en win een weekendje weg.   

Bekijk het volledige programma voor Akkerspot Haarlemmermeer hier.

Terug naar nieuwsoverzicht