Primeur: Kweker van exclusieve oerwoud orchidee geeft kleur aan Kom in de Kas #JODT

Primeur: Kweker van exclusieve oerwoud orchidee geeft kleur aan Kom in de Kas #JODT

Geschreven door op 31-03-2016


Janneke werkt sinds december voor KRUKX en heeft geen achtergrond in de tuinbouwsector. In haar rubriek ‘Janneke ontdekt de tuinbouw’ neemt ze met haar frisse, nieuwsgierige en leergierige blik een kijkje in de sector om deze beter te leren kennen. Want wat maakt deze sector zo leuk?    

Anco pure Vanda: Waan je in de tropen, tussen prachtige orchideeen, kwetterende vogels en waterpartijen met koikarpers


Afgelopen woensdag ging Janneke op bezoek bij Steef van Adrichem, eigenaar en oprichter van Anco pure Vanda in Wateringen. De orchideeënkwekerij opent dit weekend voor het eerst in de geschiedenis haar deuren voor ‘Kom in de Kas’. En Janneke was heel benieuwd waarom. 

Als ik binnenstap bij Anco pure Vanda waan ik me even in een Thais dorpje met overal prachtige orchideeën, een vijver vol koikarpers en gekwetter van vogels. “Dat is precies de bedoeling”, zegt Steef van Adrichem trots.

Bruiloft én concurrentieoverweging
Toen hij werd gevraagd door ‘Kom in de Kas’ om komend weekend de deuren te openen voor publiek, was Steef van Adrichem’s antwoord eigenlijk ‘nee’. “Ik ga zaterdag trouwen. Het hele gebied wordt afgesloten en ik zag al helemaal voor me dat bijvoorbeeld de kapper hier niet kan komen. Ook uit concurrentieoverweging zei ik ‘nee’. We kweken één van de meest exclusieve orchideeën ter wereld en zijn nog nooit eerder opengegaan voor publiek. Maar na even goed nagedacht te hebben, besloten we er toch voor te gaan. Het gebied wordt hoe dan ook afgesloten en niet open zijn is anti-reclame. Een unieke kans voor het publiek én onze concullega’s om een kijkje te komen nemen. En dat met de kapper komt vast goed”, vertelt Van Adrichem.  
"Hoe hoger een plant groeit, hoe mooier en kleurrijker 'ie is."


Unieke orchidee
“De Vanda is de enige orchidee die niet in een pot hoeft om te kunnen leven en is uniek door haar luchtwortels. Ze komt oorspronkelijk voor op de zuidflanken van de Himalaya en in het gebied van India tot Zuid-China. De orchideeën groeien er hoog in de bomen van het oerwoud. Met haar lange wortels zet de plant zich vast in bomen. Ze voedt zich met ochtenddauw en regen. Hoe hoger een plant groeit, hoe mooier en kleurrijker ‘ie is, want anders komen er geen insecten op af. En insecten zijn nodig om planten te bestuiven. Daardoor kun je de Vanda zien als ‘de kers op de taart’,” legt Van Adrichem uit.

Anders dan de buurman

Hij ontdekte de Vanda toen hij op zakenreis in Thailand in contact kwam met Tamlong Suphachadiwong van Suphachadiwong Orchids, de veredelaar van Vanda orchideeën. “Ik dacht als ‘ie hier kan groeien, dan kan dat in Nederland ook. Ik heb een tijdje rozen gekweekt, maar ik wil niet meer hetzelfde verkopen als m’n buurman. Anders komen mensen alleen maar naar mij als ik goedkoper ben. Sinds dat bezoek hebben we een nauwe samenwerking met Thailand”, zegt Van Adrichem.

Dure hotels en sjeiks
“In Thailand worden de Vanda’s veredeld. Ook de opkweek van de planten, wat zo'n tientallen jaren kan duren, vindt daar plaats. Dat is een stuk goedkoper. Daar kunnen ze buiten onder een schermdoek groeien. In Nederland alleen in een kas. De Vanda’s worden hier afgekweekt en verkocht over de hele wereld. Dat doen wij als één van de weinigen in heel Europa. We hebben 85% marktaandeel . Onze Vanda’s gaan van luxe hotels tot aan de grootste bruiloften, modeshows en sjeiks”, aldus Steef.

Steef van Adrichem: "Misschien is dit de eerste en laatste keer.."

De weersvoorspelling voor zaterdag is goed en Van Adrichem verwacht een enorme stroom aan bezoekers: “Misschien is dit de eerste en laatste keer dat we onze deuren openen. Dus grijp deze kans. Sommige orchideeën die dit weekend te zien zijn, zijn meer dan 20 jaar oud. Mocht je zijn uitgekeken in onze kas, dan is er rondom Anco pure Vanda van alles te doen. Op zondag ben ik er zelf ook even, maar verder ga ik genieten van mijn bruiloft. Ik heb gelukkig een heel fijn team van medewerkers en vrijwilligers die komend weekend de boel draaiende houden. Zonder hen hadden we niet open kunnen gaan.”

‘Kom in de Kas’ vindt plaats op zaterdag 2 april van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 3 april van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over ‘Kom in de Kas’ in het Westland vind je hier.

Terug naar nieuwsoverzicht