Janneke ontdekt de tuinbouw: "Beeld bij jongeren over tuinbouw moet veranderen"

Janneke ontdekt de tuinbouw: "Beeld bij jongeren over tuinbouw moet veranderen"

Geschreven door Janneke Nijssen op 26-02-2016


Janneke werkt sinds december voor KRUKX en heeft geen achtergrond in de tuinbouwsector. In haar rubriek ‘Janneke ontdekt de tuinbouw’ neemt ze met haar frisse, nieuwsgierige en leergierige blik een kijkje in de sector om deze beter te leren kennen. Want wat maakt deze sector zo leuk?   

Tuinbouw en jongeren. Het blijft lastig. Door verschillende initiatieven probeert de sector meer jongeren te trekken, maar veel jongeren hebben een vertekend beeld. Hoe komt dat en wat kunnen we hier aan doen?

Ik sprak hierover op de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem met drie verschillende bedrijven.

Daphne Bronkhorst van Klasmann-Deilmann Benelux B.V.:  "Jongeren kiezen liever een ‘hip’ beroep. Zonde, want de tuinbouwsector is niet alleen ‘boer zijn’..”

Tuinbouw staat te springe
n
“De tuinbouw staat te springen om nieuwe, jonge mensen”, vertelt Daphne Bronkhorst, verkoopleider bij Klasmann-Deilmann Benelux B.V.“Als ik kijk naar mijn eigen kinderen weet ik hoe lastig het is om de tuinbouw ‘spannend’ te maken. Ze vinden het saai en kiezen voor ‘hippe’ beroepen. Zonde, want de tuinbouwsector is niet alleen ‘boer zijn’. Ook mijn functie als verkoopleider komt bijvoorbeeld van pas in de sector”, aldus Bronkhorst.

Klasmann-Deilmann werkt veel met stagiairs: “Doormiddel van een stage maken ze kennis met een bedrijf, en zien ze hoe het er in het werkveld aan toe gaat. Zo kunnen ze inzien dat het geen suffe sector is”, zegt Bronkhorst.

Synoniem aan gastarbeiders

Snijbloementeler Egon van Hees begon op 15-jarige leeftijd als tomatenplukker in een kas: “Ik vond het fantastisch. Een ochtend werken en ’s middags met vrienden in de kas rondhangen. De meeste jongeren werkten maar een paar maanden in de kas. Ik bleef iets langer plakken. De tomaten heb ik een paar jaar terug ingeruild voor snijbloemen. Samen met mijn vrouw hebben we een eigen buitenveld voor bloemen. In de maanden juni tot en met oktober zijn we daar heel druk mee. De overige maanden werk ik in een distributiecentrum. Stilzitten is niet mijn ding”, zegt hij.

Van Hees vindt het jammer dat steeds minder jongeren kiezen voor een baan in de tuinbouwsector, maar begrijpt het wel: “De jeugd heeft een vertekend beeld van de sector. Voor hen staat de tuinbouw synoniem aan gastarbeiders. Dat is gedeeltelijk waar, maar er veel meer. Het beeld dat jongeren hebben moet veranderen”.

“Zelf werken we niet met jongeren, maar ik ga er zeker over nadenken om dat wel te doen”, aldus Van Hees.
Stefan Bohté van Biobest: “De tuinbouw is geen stilstaand gebeuren. Het verandert continu”
Continu innovaties
Stefan Bohté is specialist gewasbeschermer bij Biobest. Hij werkt inmiddels 30 jaar in de tuinbouwsector, maar had voor hij zijn carrière begon geen idee wat het Westland was: “Ik ben een Amsterdammer en had wel van het Westland gehoord, maar kende het verder niet. Dat veranderde toen ik bij een tuinder in de familie ging werken. Al gauw ontdekte ik dat het buiten zijn me trok”. Dertig jaar is lang, maar beu is Bohté het nog niet: “In de tuinbouw zijn continu innovaties. Het is alles behalve een stilstaand gebeuren en dat maakt het zo leuk”, zegt Bohté.

Om jongeren te betrekken bij de sector geeft Bohté regelmatig les op het Clusius College in Hoorn. “Ik laat geen suffe powerpoints zien, dat vinden jongeren niet leuk. We gaan de kas in en ik laat zien hoe onze producten werken. Veel leuker en niet zo slaapverwekkend”, zegt Bohté lachend.

Terug naar nieuwsoverzicht