East-West Seed nummer 1 op Access to Seeds Index

East-West Seed nummer 1 op Access to Seeds Index

Geschreven door Lianne van der Kruk op 25-02-2016


East-West Seed voert 2 van de 3 lijsten aan die de Access toSeeds Index vandaag publiceert met als doel de afstand tussen kleinschalige boeren en zaadbedrijven te verkleinen. Het van oorsprong Nederlandse familiebedrijf gaat aan kop op 5 aspecten die de Index in beeld brengt. De Access to Seeds Index is samengesteld door de Access to SeedsIndex Foundation, een onafhankelijke organisatie die wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation en de Nederlandse overheid. De organisatie wil kleine boeren (smallholders) in ontwikkelingslanden betere toegang te geven tot professioneel zaad van hoge kwaliteit, waarmee de boer zijn productie verhoogt en verbetert.

Bill Gates sprak op 26 januari tijdens een evenement over innovatie in Amsterdam. Hij benadrukte het belang van boeren voor de wereldwijde welvaart: “Meer dan 70% van de arme mensen wereldwijd zijn boeren. Ze hebben een klein stukje land, weinig informatie, slecht zaad, beperkte financiële middelen en komen amper rond. Door toekomstige veranderingen in het weer wordt het nog moeilijker voor ze. <…> Landen die rijk zijn geworden hebben eerst hun agrarische productiviteit significant verbeterd.”

In 2050 is 70% meer voedsel nodig om 9 miljard mensen te voeden, terwijl er minder water en vruchtbaar land beschikbaar zal zijn. De oplossing hiervoor is een betere productiviteit van boeren. Zij moeten meer gaan produceren met minder land en middelen en op een milieuvriendelijke, duurzame manier. 

Ido Verhagen, Executive Director van de Access to Seeds Foundation: “Kleinschalige boeren zijn belangrijk voor het realiseren van wereldwijde voedselzekerheid. Wanneer zij toegang krijgen tot zaad van goede kwaliteit kunnen zij de voedselproductie verhogen om de groeiende wereldbevolking te voeden.” 

East-West Seed gaat aan kop bij 2 van de 3 gepubliceerde lijsten: de ‘Global Index for Vegetable Seed Companies’ (wereldranglijst voor groentezaad bedrijven) en de ‘Regional Index for Eastern Africa’ (regionale index voor Oost Afrika). De Index prijst de betrokkenheid van East-West Seed bij kleinschalige boeren. Die is zichtbaar in alle aspecten van de bedrijfsvoering, van verpakkingen, distributie en klantenservice tot kennis overdracht, R&D (onderzoek en ontwikkeling), en innovatie. Volgens de Index stelt East-WestSeed de behoeften van smallholders voorop in de ontwikkeling van zowel lokale als internationale gewassen. 

East-West Seed CEO Bert van der Feltz in reactie op het rapport: “Wij zijn de  Access to Seeds Foundation dankbaar voor hun focus op kleinschalige boeren. De Index is een belangrijke graadmeter van de impact van de zaadsector op smallholders. Ons bedrijf richt zich op smallholders sinds de oprichting in 1982. Zij zijn de sleutel tot betere beschikbaarheid van gezond voedsel. Bovendien zijn ze belangrijk voor economische groei. Als we hen helpen is dat goed voor iedereen: Het inkomen van boeren stijgt aanzienlijk, consumenten hebben toegang tot kwaliteitsgroenten en voor bedrijven zoalsEast-West Seed is de business aantrekkelijk en winstgevend.”

Verbetering van inkomen en het leven van boeren

East-West Seed wil bijdragen aan een beter inkomen en kwaliteit van leven voor kleinschalige boeren. Het bedrijf onderscheidt zich door: 

- Lokale veredeling, aangepast op de lokale markt en teeltomstandigheden. Het productportfolio inmiddels bestaat uit meer dan 800 variëteiten van 37 groente gewassen.
- Door middel van lokale kennisoverdracht traint East-West Seed boeren in de Filipijnen, Thailand, Myanmar, India, Cambodja, Vietnam, Indonesië, Tanzania en op projectbasis in verschillende West Afrikaanse landen.
- East-West Seed verkoopt zaad ook in kleine verpakkingen (ca $1 per zakje) die geschikt en betaalbaar zijn voor boeren met minder dan 2 hectare land. 85% van de boerenbedrijven wereldwijd valt in deze categorie.  

Meeteenheden
De Access to Seeds Index meet de inspanning van zaadbedrijven om toegang tot zaad te verbeteren. Op vijf aspecten die de index meet leidt East-West Seed:
- Public Policy & Stakeholder Engagement (Publiek beleid en betrokkenheid van belanghebbenden) 
- Research & Development
- Marketing & Sales
- Capacity Building (Verbeteren van de effectiviteit van boeren)
- Local Seed Sector Advancement (Bevordering van de lokale zaadindustrie).

Over de Access to Seeds Index
Bron: www.accesstoseeds.org
Klik hier voor de executive summary van het rapport

Terug naar nieuwsoverzicht