Janneke ontdekt de tuinbouw: Interview “De tuinbouw is niet alleen vieze handenwerk”

Janneke ontdekt de tuinbouw: Interview “De tuinbouw is niet alleen vieze handenwerk”

Geschreven door Janneke Nijssen op 18-02-2016Janneke werkt sinds december voor KRUKX en heeft geen achtergrond in de tuinbouwsector. In haar rubriek ‘Janneke ontdekt de tuinbouw’ neemt ze met haar frisse, nieuwsgierige en leergierige blik een kijkje in de sector om deze beter te leren kennen. Want wat maakt deze sector zo leuk?  

Tuinbouw en jongeren. Het blijft lastig. Door verschillende initiatieven probeert de sector meer jongeren te trekken, maar veel jongeren hebben een vertekend beeld. Ik ben daarom op zoek naar jongeren die mij vertellen wat er zo leuk is aan de tuinbouw.

Deze week een interview met Tijmen van den Bosch, derdejaars Tuinbouw en Agribusiness student aan Hogeschool InHolland in Delft.

Ik kom Tijmen tegen op de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem, waar hij samen met zijn vader en broer is. Zijn vader is Jaco van den Bosch, paprikakweker in Bleiswijk. Als ik hem vraag naar zijn keuze voor de tuinbouwsector en waarom Nederland trots mag zijn op deze sector reageert hij enthousiast: “Kom maar op! Wat wil je horen?”.

Veel jongeren denken helaas dat het alleen maar ‘vieze handenwerk’ is. Dat zie ik absoluut niet zo!

Simpele keuze
Tijmen is 21 jaar en zit in zijn derde jaar van de opleiding Tuinbouw en Agribusiness. “Van den Bosch Kwekerij is een echt familiebedrijf. Mijn vader is nu eigenaar en sinds vorige week is mijn broer Wouter officieel bij hem in dienst. De keuze voor de tuinbouwsector was voor mij vrij simpel, want ik  ben er mee opgegroeid. Het is een sector die een heleboel mogelijkheden biedt. Veel jongeren denken helaas dat het alleen maar ‘vieze handenwerk’ is. Dat zie ik absoluut niet zo! Tuinbouwbedrijven hebben bijvoorbeeld ook een goed management nodig. Veel tuinders zijn ‘doeners’ en daardoor verliezen ze het ondernemersaspect uit het oog. Daarom heb ik bij mijn opleiding gekozen voor de richting bedrijfskunde”.

De tuinbouwsector is een kleine wereld, waar Nederland heel groot in is.
Vooruitstrevend
“Afgelopen najaar liep ik stage bij NatureFresh Farms in Canada. Een super ervaring! Daar was ik op een zelfde soort beurs als deze en bijna iedereen sprak er Nederlands. De tuinbouwsector is een kleine wereld, waar Nederland heel groot in is. Dat klinkt een beetje raar, maar we zijn hier heel vooruitstrevend. Daarom vind ik het zo’n interessante sector, één waarin je alle kanten op kan en waar we als land super trots op moeten zijn!”.   

Tomaat groeit in supermarkt
Tijmens droom? “Iedereen laten zien waar voedsel écht vandaan komt. Tijdens mijn stage mocht ik mee met een kas die op wielen langs supermarkten ging. Veel mensen hebben echt geen idee dat een paprika niet in een supermarkt groeit of weten niet waar een koe vandaan komt. Ik vind het belangrijk dat alle mooie achtergrondverhalen over de tuinbouw verteld worden en dat iedereen dat kan zien”.

Over een jaar is hij klaar met studeren. Tijmen kan in principe gelijk aan het werk in het familiebedrijf, maar daar wil hij nog even mee wachten: “Ik vind het leuk om te zien hoe het er in andere bedrijven aan toe gaat. Liever niet bij een heel groot bedrijf waar je ‘een nummertje’ bent, maar bij een klein- of middelgroot bedrijf met een mooi verhaal.

Terug naar nieuwsoverzicht