Weer meer Nederlandse agrarische producten de wereld over

Weer meer Nederlandse agrarische producten de wereld over

Geschreven door Janneke Nijssen op 18-01-2016


Nederland heeft in 2015 weer meer agrarische producten geëxporteerd dan in 2014. De totale export bedroeg afgelopen jaar 82,4 miljard euro. Een stijging van 700 miljoen euro (bijna 1 procent) ten opzichte van 2014. Dit maakte staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken afgelopen week bekend tijdens de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.

 
Staatssecretaris Van Dam: "Deze koppositie moeten we vasthouden"

Van Dam: “Nederland heeft zijn naam als één van de grootste exporteurs, tweede wereldwijd na de Verenigde Staten, van agrarische producten weer waargemaakt. Deze koppositie moeten we vasthouden. Dat kan alleen als we blijven werken aan kennis en innovatie. Nederland heeft mooie voorbeelden van innovatieve bedrijven. Zo zijn vier van de grootste plantzadenproducten gevestigd in Nederland. Ook is Nederland marktleider als het gaat om de export van melkrobots. Allemaal voorbeelden van innovatie waar de rest van de wereld veel interesse in heeft.”

Binnen de Europese Unie blijft Nederland de belangrijkste handelspartner van Nederland. De agrarische export is 18,8 procent van de totale Nederlandse export, die vorig jaar 438 miljard euro bedroeg. De cijfers die nu zijn gepresenteerd zijn ramingen die het LEI Wageningen UR maakt. De definitieve exportcijfers volgen – zoals ieder jaar – in de zomer.

Terug naar nieuwsoverzicht