East-West Seed reikt prijs uit voor onderzoek naar aanpassingsvermogen Bitterzoet

East-West Seed reikt prijs uit voor onderzoek naar aanpassingsvermogen Bitterzoet

Geschreven door Lianne van der Kruk op 01-12-2015


Nina Alejandro Perez (r) ontving de scriptieprijs uit handen van Maaike Groot van East-West Seed. Foto: Hilde de Wolf

Onderzoek naar planteigenschappen waardevol voor ontwikkeling van gewassen die minder gevoelig zijn voor droogte.

Op 30 november 2015 ontving plantenwetenschapper Nina Alejandro Perez de East-West Seed Afstudeerprijs voor Plantenwetenschappen (5.000 Euro) bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem. Haar fundamentele onderzoek naar het bijzondere aanpassingsvermogen van de plant Bitterzoet geeft belangrijke nieuwe inzichten in het vermogen van deze plant om zich aan te passen aan veranderende klimaatomstandigheden.  

Bitterzoet is verwant aan de tomatenplant en komt overal in Nederland voor. De plant gedijt zowel goed in vochtige grond aan de waterkant als in de veel drogere duinen. Nina onderzocht of epigenetica een rol speelt bij het aanpassingsvermogen van de plant. Met haar onderzoek werd duidelijker hoe de plant zich aanpast. Deze fundamentele kennis kan waardevol zijn voor de ontwikkeling van nieuwe gewassen die niet, of minder gevoelig zijn voor klimaatverandering, droogte of juiste vochtige omstandigheden.  

Bert van der Feltz, CEO van East-West Seed: "Ik ben heel enthousiast over het onderzoek van Nina. Haar bevindingen zijn belangrijk voor ontwikkeling van nieuwe tropische groentevariĆ«teiten. Onze veredelaars in AziĆ« werken doorlopend aan betere groenterassen die zijn aangepast aan tropische weersomstandigheden en lokale markten." East-West Seed reikt de prijs uit om aandacht te genereren voor de studie plantenwetenschappen. De belangstelling voor de studie neemt in recente jaren weer toe, wat goed nieuws is voor de Nederlandse veredelingssector, die al jaren sterk groeit.  

De jurering was in handen van de KHMW. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen. Zie ook: www.khmw.nl

Terug naar nieuwsoverzicht